marți, 18 ianuarie 2011

Bananier gerenalitati specie , origine.


Bananieri sunt cumoscuti in lume datorita fructelor acestora foarte gustoase si hranitoare , acestia au o popularitate si datorita comertului fructelor acestora in toate colturile pamantului productia mondiala anuala a acestor fructe find estimata la 25 miliarde tone banane anual.
Aceste fructe provin din zonele tropicale si sub tropicale din America de sud , Africa , Asia si zona peninsulara ( Indonesia ).
Dar aceaste plante se mai cultiva si pentru fibrele acestor plante din care se fac diferite articole textile , cultivarea acestora se face in India si Africa.
Pe langa aceste regiuni Bananieri se mai regasesc si in zonele muntoase ex( Himalaia ) Acestia fin tolerabili pana la o temperatura de pana la - 25 grade celsius.
Denumire stintifica de Musa vine de la MUZ din limba turca care inseamna fruct si alte expresi cu referire la fruct de banana din araba.
Familia de MUSACEE cuprinde in jur de 3000 de speci din care 50 - 60 sunt cunoscute ca si bananieri. Bananieri sunt de fapt niste plante erbacee adica ierburi putem spune cresc intre 1 - 25 m inaltime cu perioada de inflorire intre 1 -12 ani in functie de specie.

Inmultirea bananierilor , si cum se face aceasta.


Bananieri se imultesc prin seminte care se formeaza la capatul ciorchinei de banane , acestea se pilesc umpic inainte de plantare fara a deteriora miezul dupa care se lasa in apa calduta peste noapte iar ulterior se planteaza 1 - 2 cm in sol la o temperatura de 20 - 30 grade , solul se va pastra umed iar in interval de 1 - 6 luni cele care nu putrezesc vor germina pentru bananieri semanati in apartament media de germinare este de 25 % - 40 % o medie destul de buna pentru orice incepator.
Bananieri se mai pot inmulti prin puiiti care apar la baza tulpinei bananierului , car la varsta de 3 - 4 luni se pot transplanta in ghiveci. In acest caz trebuie avuta mare grija la desprinderea puilor de pe tulpina ca in momentul separari de planta mama sa nu rupem incorect puiul asa ca va fi prins cu degetele in cel mai aproipiat loc de tulpina plantei mama pentru ca ruptura sa se faca chiar din nodul de legatura dintre pui si mama ( locul de unde iese puiul din bananier ). Cand rupem puiul de planta va aparea un miros de banane necoapte , mmmmmmm !!!
Dupa ce am separat puiul de planta mama luam ghiveciul si incepem plantarea dupa care udam din abundenta pentru o vindecare cat mai rapida a ambelor plante.

Pregatirea Bananierilor pentru transplantare.


Bananieri trebuie transplantati cel putin o data pe an pentru a le favoriza o dezvoltare corecta , transplantarea se poate face in vase , ghivece cu 1 - 2 numere mai mari decat in cele care acestia au crescut .
Transplantarea se mai aplica si in cazul puilor aparuti pe langa planta mama in vederea inmultiri bananierilor , pentru aceasta operatiune se ia un ghiveci si o punga cu sol fertil si se trece la treaba.

Cresterea indicata a plantelor ( musa ) , bananierilor.


Pentru o crestere cat mai corecta a bananierilor este indicata urmarea a catorva pasi ;
Alegerea locului unde planta va creste , acest loc trebuie sa ofere luminozitate maxima plantei de la lumina directa a razelor soarelui pana la lumina indirecta (semi umbra), locul ales trebuie sa ofere o temperatura ambientala cuprinsa intre 15 - 32 grade celsius.
Udarea sa fie din abundenta plus cate o fertilizare tot la 3 udari cu o concentratie de ingasamant de 1/2 din cantitatea inscrisa pe ambalajul ingrasamintilor.
Si sa nu uitam de transplantarea anuala. Asa ca va doresc spor la munca.

Udarea bananierilor .

Bananierul dupa cum se dezvolta nu este o planta pretentioasa in privinta ape umpic de caldura soare cat se poate si apa cat de multa ca sa poata sa creasca neoprit in cazul in care apa este oferita ca si in cazul plantelor de apartament ( moderat ) , bananieri vor avea o crestere lenta , oricum acestia au o crestere lenta in casa decat cei aflati in arealul lor natural afara in razele soarelui , dar putem compensa acest deficit oferind cat de multa apa putem , adica cat il tine farfurioara de apa a ghiveciului . Daca aceasta este plina tot timpul atunci bananierii vor creste vazand cu ochi dand cate o frunza noua in fiecare saptamana , numai ca udarea intensiva trebuie sistata 3 saptamani cel putin pe an mai bine zis de 2 ori pe an cate 3 saptamani pentru a oferi plantei timp de repaus in care sa isi intareasca tulpina si sa isi odihneasca radacinile in aceasta perioada se va uda moderat ca si restul plantelor de apartament si va incepe atunci cand bananierul da semne de lene , ain momentul in care frunzele noi cresc mult mai greu decat de obicei , dupa 3 saptamani se poate uda din nou in mod intensiv.

PREPELITzz. GRADINA DIN FEREASTRA CASEI

Toate plantele si florile de apartament la un click distanta apasa aici.